ΕΙΔΗ ΞΥΛΕΙΑΣ

Τα είδη ξυλείας που χρησιμοποιούνται από τις σύγχρονες βιομηχανίες παραγωγής ξύλινων κουφωμάτων υψηλής τεχνολογίας είναι προσεκτικά επιλεγμένα με βάση τη δομική τους σταθερότητα (dimensional stability) και χρησιμοποιούνται σε τρικολλητή μορφή για αποφυγή στρεβλώσεων.

Η υγρασία του ξύλου είναι, επίσης, σημαντική παράμετρος που επηρεάζει τη σταθερότητα του ξύλου, ελέγχεται συστηματικά και πρέπει να παραμείνει μεταξύ 10 -12% σχετικής υγρασιάς.

γερμανικό κούφωμα

Τρικολλητή ξυλεία Meranti διατομής 72×86 mm για παραγωγή κουφωμάτων διατομής 68×77 mm (I.V. 68 mm). Σκιαγραφείται η τριμερής σύνθεση του άνω τεμαχίου.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΞΥΛΙΝΩΝ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ

Η κατασκευή κουφωμάτων από ξύλο είναι μια δραστηριότητα πανάρχαια, η οποία αναπτύχθηκε βιοτεχνικά και έχει τις τελευταίες δεκαετίες εξελιχθεί σε ιδιαίτερα πολύπλοκη, καθετοποιημένη, ψηφιακά ελεγχόμενη και αυστηρά πιστοποιημένη βιομηχανία.

Η μηχανολογική υποδομή που απαιτεί η παραγωγή ξύλινων κουφωμάτων υψηλής τεχνολογίας είναι εξεζητημένη, καθώς το ξύλινο κούφωμα δεν δύναται να παραχθεί από έτοιμα προφίλ.Το γεγονός αυτό αλλά και οι πρακτικές δυσκολίες που σχετίζονται με την επεξεργασία και βαφή της φυσικής αυτής ύλης, απαιτεί ιδιαίτερα οργανωμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις με μηχανές CNC, εκτενέστατο ποιοτικό έλεγχο και προηγμένους αυτοματισμούς.

Η εξέλιξη του ξύλινου κουφώματος στα τέλη του 20ου αιώνα πραγματοποιήθηκε κατά κύριο λόγο στη Γερμανία, όπου βελτιστοποιήθηκαν οι βασικοί άξονες του σχεδιασμού του.

Η τεχνολογική και σχεδιαστική αυτή ανάπτυξη οδήγησε στις σημερινές κλασικές διατομές κουφώματος των 68 και 78 mm, τη χρήση μόρσων σύνδεσης, διπλών υαλοπινάκων και σημαντικά στην ανάπτυξη μηχανισμών που επιτρέπουν ανάκλιση και κλείδωμα σε μεγάλο αριθμό σημείων περιμετρικά του κουφώματος.

γερμανικό κούφωμα

Διπλά μόρσα σύνδεσης οριζόντιων (τραβέρσες) και κάθετων (μπόια) στελεχών ξύλινου κουφώματος από ξυλεία ΙΡΟΚΟ.

γερμανικό κούφωμα

Σχεδιάγραμμα δεξιού δίφυλλου ανοιγόμενου παράθυρου με ανάκλιση. Σημειώνονται τα σημεία σύνδεσης των φύλλων στο κάσωμα (πράσινο) και τα περιμετρικά σημεία κλειδώματος των φύλλων (κόκκινο).

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΚΟΥΦΩΜΑΤΟΣ

  • Τρικολλητή,αποξηραμένη ξυλεία
  • Διπλά λάστιχα μόνωσης
  • Περιμετρικός μηχανισμός κλειδώματος για μεγαλύτερη ασφάλεια
  • Διπλοί ή τριπλοί ή ενεργειακοί υαλοπίνακες
  • Μεταλλικός νεροσταλάκτης για αποστράγγιση νερού
  • Οικολογικές και υδατοδιαλυτές βαφές που ανθίστανται στις καιρικές συνθήκες